Source |
Ingredients:
- Tender leaves of aloe vera
- Palm leaves
- Salt
- Ghee
- Spices
- Camphor
- Pugapatta
Preparation of Kumari/aloevera kootu and properties
- The tender leaves of aloe vera should be cleaned and peeled with knife
- It should be cooked with palm leaves to remove bitterness
- After filtering its juice, it should be mixed with salt and fried in ghee till it becomes saffron coloured
- It should be made like gourd and spices should be added to it
- It should be made fragrant with camphor and tied with pugapatta and served for meals
- This preparation is tonic, relishing
- It is strengthening, promotes and enhances tissues
ततः कुमारीमादाय सुकुमारदलैर्युताम् । शोधयित्वा तु कल्किन्या शोधयेच्चतुरस्रकम् ॥ ४५७ ॥
मुमुक्षुस्तद्गतं तिक्तं प्रवण्यां तानि निःक्षिपेत् । पुन्स्तानि पचेत्सम्यगार्द्रतालदलैः समम् ॥ ४५८ ॥
विश्राव्य तद्रसं तानि लवणे तानि योजयेत् । कुङ्कुमच्छविपर्यन्तं सर्पिषा तानि भर्जयेत् ॥ ४५९ ॥
एर्वारूपिण्डवत्कृत्वा सर्वसम्भारमेलनम् । शकलानि पुनस्तानि घनसारेण वासयेत् ॥ ४६० ॥
बद्ध्वा क्रमुकपट्टेन पुनस्तानि प्रदापयेत् । एतद्रसायनं रुच्यं बल्यं धातुविवर्धनम् ॥ ४६१ ॥
P.70 of Pākdarpaṇa of Nala by Dr. Madhulika
No comments:
Post a Comment