Ingredients
Preparation of Pakarkai Poriyal
Verse from Pākdarpaṇa of Nala by Dr. Madhulika P. 64-65
कानिचित्कार्वल्ल्यास्तु फलानि पुनराहरेत् । पूर्ववच्छोधयेत्तानि कल्किन्या तीव्रधारयाः ॥ ४२२ ॥
छित्वा त्रिधा चतुर्धा वा पूर्ववत्पाकवित् पचेत् । भर्जयेत्पूर्ववत्तानि रक्षेदन्यत्र बुद्धिमान् ॥ ४२३ ॥
तण्डुलस्योदकं किञ्चित् सिञ्चेद्भाण्डे ततः सुधीः ।
कल्कं च मरीचादीनां क्षिप्त्वा तत्र विलोडयेत् ॥ ४२४ ॥
जलं च तादृशं सूदो जालिन्या च विशोसधयेत् । भाण्डे निधाय् प्रपचेत् च्युल्यां तन्मेलनं बुधः ॥ ४२४ ॥
कैटर्यं तत्र निक्षिप्य धान्याकं तुं विनिक्षिपेत् । मेथीजीरकचूर्णं च क्षिप्त्वा क्वाथेऽवतारयेत् ॥ ४२३ ॥
घनसारादिभिः सम्यक् तं क्वाथमधिवासयेत् । भोजनवासरे प्राप्ते भर्जितं च सुरक्षितम् ॥ ४२७ ॥
कारवल्लिफलं तत्र निक्षिप्याथ समाहरेत् । दीपनं पाचनं रुच्यं सर्वामयहरं परम् ॥ ४२८ ॥
कारवल्लिफलमिदं श्लेष्मवातहरं परम् ॥ ४२९ ॥
- Momordica charantia | பாகற்காய் | कारवल्ली | Bitter gourd | करेला
- Asafoetida
- Ghee
- Water of washed rice
- Kaitarya | kayphal | Myrica esculenta | Box myrtle | marudham or chaviyachi maram
- Paste of black pepper
- Nutmeg powder
- Coriander powder
- Fenugreek powder
- Cumin powder
Preparation of Pakarkai Poriyal
- Clean pakarkai and cut into 3-4 pieces
- Cook it properly
- Fry cooked bitter gourd with asafoetida in ghee and keep it separately
- Add paste of black pepper to water left after washing rice
- Keep this water in a vessel on fire
- Add kaitarya powder and corriander powder
- Add fenugreek (vendhayam), cumin powder and boil it and filter the decoction
- When this is properly cooked and thickened, remove from fire
- During serving, add fried pakarkai in the above processed thick decoction and mix properly
- It should be made fragrant with aromatic substances (nutmeg etc.)
- It is appetizer, digestive, palatable
- It alleviates all sorts of ailments and helps subside vata - kapha disorders
Verse from Pākdarpaṇa of Nala by Dr. Madhulika P. 64-65
कानिचित्कार्वल्ल्यास्तु फलानि पुनराहरेत् । पूर्ववच्छोधयेत्तानि कल्किन्या तीव्रधारयाः ॥ ४२२ ॥
छित्वा त्रिधा चतुर्धा वा पूर्ववत्पाकवित् पचेत् । भर्जयेत्पूर्ववत्तानि रक्षेदन्यत्र बुद्धिमान् ॥ ४२३ ॥
तण्डुलस्योदकं किञ्चित् सिञ्चेद्भाण्डे ततः सुधीः ।
कल्कं च मरीचादीनां क्षिप्त्वा तत्र विलोडयेत् ॥ ४२४ ॥
जलं च तादृशं सूदो जालिन्या च विशोसधयेत् । भाण्डे निधाय् प्रपचेत् च्युल्यां तन्मेलनं बुधः ॥ ४२४ ॥
कैटर्यं तत्र निक्षिप्य धान्याकं तुं विनिक्षिपेत् । मेथीजीरकचूर्णं च क्षिप्त्वा क्वाथेऽवतारयेत् ॥ ४२३ ॥
घनसारादिभिः सम्यक् तं क्वाथमधिवासयेत् । भोजनवासरे प्राप्ते भर्जितं च सुरक्षितम् ॥ ४२७ ॥
कारवल्लिफलं तत्र निक्षिप्याथ समाहरेत् । दीपनं पाचनं रुच्यं सर्वामयहरं परम् ॥ ४२८ ॥
कारवल्लिफलमिदं श्लेष्मवातहरं परम् ॥ ४२९ ॥
No comments:
Post a Comment